FIRST LEGO League Challenge historik

FIRST LEGO League Challenge 2022 - SUPERPOWERED

vinnare FLL 2022 600x600pxEfter en intensiv dag med många rafflande robotmatcher och redovisningar utsågs laget Team 4.0.4 från Västra skolan i Falun till champions vid regiontävlingen i Falun lördag 12 november. Vinnarna går till skandinavisk final som kommer att hållas i Oslo 3 december. Nytt för i år är att även laget på andra plats, fritidslaget Aspeboda Science Club, får tävla i Norge.

Laget Team 4.04 från Västra skolan i Falun utsågs efter en samlad bedömning till Champions i FIRST LEGO League Challenge Dalarna. Enligt domarna, som bland annat bestod av representanter från 2047 Science Center, Borlänge energi, Falu Energi & Vatten, Hitachi Energy och Högskolan Dalarna, presterade de bra i alla moment. Dessutom vann de även Teknikpriset, samtidigt som de segrade i regiontävlingens robotfinal. 

– Det har varit superkul att tävla i FIRST LEGO League, och vårt lag har verkligen jättefin laganda. Jag har lärt mig jättemycket om programmering i det här projektet, och jag är stolt över att roboten gick så bra idag, säger Lukas Seiler i Team 4.0.4. från Västra skolan.

– Jag är lite i chocktillstånd. Jag tycker det här år så himla, himla kul. Det har varit jättelärorikt, och jag är så glad att vi får fortsätta i tre veckor till med alla de här underbara människorna, berättar lagkamraten Agnas-Caudery, som ser fram emot tävlingen i Oslo 3 december.

Att laget från Västra skolan presterade det tredje bästa resultatet i Skandinavien – av 700 tävlande lag i Norge och Sverige – imponerar också. Förutom stiliga pokaler – i Lego, så klart – fick de två vinnarlagen ta emot varsin prischeck på 50 000 kr, som Skolverket bidrar med till reskassan. 

– Vi har så många duktiga lag med otroligt kluriga och engagerade ungdomar, så i år känns det extra fint att kunna skicka två lag till den skandinaviska finalen i Oslo, säger Röde Nyström, projektledare för FIRST LEGO League på 2047 Science Center. 

Samtliga resultat i Dalarnas regiontävling är publicerade på Hjernekrafts webbsida. 

Repris och inslag i media

Precis som ifjol har kunde intresserade både följa lagen LIVE på plats i Falun se tävlingen på distans via livesändningen på Facebook. Det går bra att se sändningen i efterhand på Facebook.

Länk till livesändning på Facebook: www.facebook.com/events/619809159898776

Dagen följdes även av media. Här nedan finns länkar till inslag i SVT Dalarna och en artikel i Falu-Kuriren.

SVT Dalarna: Elevernas energiuppfinning: Solfärg istället för solpaneler

Falu-Kuriren: Faluklass kammar hem First lego league – vinner 50 000

FIRST LEGO League Challenge 2021 - CARGO CONNECT

FLL Cargo Connect logoFIRST LEGO League Challenge 2021 fokuserade på transporter där de tävlande lagen arbetade med att hitta lösningar på utmaningar inom transportsektorn. Projektperioden avslutades med en turneringsdag den 13 november på Lugnetkyrkan i Falun med 17 Challengelag med 241 ungdomar och 32 lagledare och tre Explorelag med 11 barn och 2 lagledare. 422 personer kom och bevittnade tävlingen på plats, men tävlingen kunde även följas på nätet via streaming på Facebook. Då flera av Challengelagen uppskattade 2020 års upplägg med att redovisa projektdelen på distans, så genomfördes lagens projektredovisningar även 2021 digitalt från skolorna dagen innan turneringen. Förutom projektdelen så redovisades även lagens arbeten med FLL´s Kärnvärden digitalt. På turneringsdagen genomfördes teknikredovisningar och själva robottävlingen. Samtidigt som turneringen gick av stapeln på Lugnetkyrkan genomfördes 45 andra regionala FLL Challenge-turneringar runt om i Skandinavien. Vinnarlagen från alla dessa turneringar har nu gått vidare till den skandinaviska FLL-finalen i norska Ålesund den 12 mars 2022. Vinnarlaget i FLL Challenge i Dalarna blev Team BBC  (BIG BRAIN CHILDREN) från Västra Skolan i Falun. De kommer att få representera Dalarna i finalen i Norge. Laget Team BBC (BIG BRAIN CHILDREN) har även gått vidare till Scandinavia Innovation Award den 14 februari 2022 för att där presentera sitt projektarbete hur vi kan minska klimatpåverkan genom effektivisering av transporter av avfall till återvinningscentraler.

Medverkande lag:Champ 2021 small
Lag 1 Petre 6b1, Petreskolan, Hofors
Lag 2 Petre 6b2, Petreskolan, Hofors
Lag 3 Honungsmonstren, Stenbergaskolan, Ljusne
Lag 4 Dinosaurierna, Stenbergaskolan, Ljusne
Lag 5 Grycksboligan, Grycksboskolan, Falun
Lag 6 Grycksboungarna, Grycksboskolan, Falun
Lag 7 Aspeboda science club, Falun
Lag 9 Olympicaskolan Håksberg, Ludvika
Lag 10 Varmsätra 1, Varmsätra skola, Sala
Lag 11 Varmsätra 2, Varmsätra skola, Sala
Lag 12 Montessoriskolan, Montessoriskolan i Falun
Lag 13 Team B.B.C - Big.Brain.Children, Västra skolan, Falun
Lag 14 AktieboLaget, Ängshagenskolan, Sala
Lag 15 ÄngsCarriers, Ängshagenskolan, Sala
Lag 16 Tuppkärrsskolan, Surahammar.
Lag 17 Stora Sätraskolan, Gävle
Lag 18 Team Kila & Company, Kila skola, Sala

Följande priser delades ut:
FIRST LEGO League Champion-priset gick till Team B.B.C - Big.Brain.Children, Västra skolan, Falun.
Kärnvärdespriset gick till Aspeboda science club, Falun.
Teknikpriset gick till Tuppkärrsskolan, Surahammar.
Robottävlingens 1:a pris gick till Team B.B.C - Big.Brain.Children, Västra skolan, Falun.
Robottävlingens 2:a pris gick till Stora Sätraskolan, Gävle.
Projektpriset gick till Team B.B.C - Big.Brain.Children, Västra skolan, Falun.
Lagledarpriset gick till Amanda Näsdal, lagledare för Team B.B.C, för sitt brinnande engagemang för FLL och de ungdomar som hon har coachat sedan 2014. Fram till 2021 så har Amandas lag vunnit 12 FLL-pokaler, avancerat vidare till två skandinaviska finaler och medverkat en gång i Scandinavia Innovation Award.

FIRST LEGO League Champion är det pris som tilldelas det lag som lyckats bra i alla tävlingens olika moment.

Alla resultat inklusive nomineringar och lagens högsta poängsumma i robottävlingen finns samlade HÄR!

FIRST LEGO League Challenge 2020 - RE:PLAYFLL2020 RePLAY logo

FIRST LEGO League Challenge 2020 fokuserade på hur vi människor kan bli mer aktiva. Vanligtvis brukar FLL-säsongen avslutas med en stor turnering på Fryshuset i Borlänge, men för att minska risken för smittspridning av Coronaviruset valde vi att hålla delar av tävlingen på distans.

Medverkande lag presenterade delar av projektet för domarna den 5 november via TEAMS. Den 6 november fick två deltagare från varje lag komma fysiskt till 2047 Science Center för att medverka i robottävlingen och för att hålla teknikpresentationer. Resten av lagdeltagarna och publik fick följa robottävlingen via en live-STREAM på 2047 Science Centers Facebooksida, se hela streamen HÄR!

Följande 13 lag medverkade:
Lag 2 Björnungarna, Grycksboskolan, Falun
Lag 3 Grycksbobjörnarna, Grycksboskolan, Falun
Lag 4 Aspeboda science club, fritidslag, FalunFLL Champ2020
Lag 5 Kila 1, Kila skola, Sala
Lag 6 Kila 2, Kila skola, Sala
Lag 7 Stora Sätraskolan, Gävle
Lag 8 Olympicaskolan Håksberg, Ludvika
Lag 9 Team Movere, Västra skolan, Falun
Lag 10 Stenbergaskolan 9A, Ljusne, Söderhamn
Lag 11 Stenbergaskolan 9B, Ljusne, Söderhamn
Lag 12 Tuppkärrsskolan Surahammar Lag 1
Lag 13 Tuppkärrsskolan Surahammar Lag 2
Lag 14 Tuppkärrsskolan Surahammar Lag 3

Följande priser delades ut:
FIRST LEGO League Champion-priset gick till laget Aspeboda science club från Falun.
Kärnvärdespriset gick till laget Tuppkärrsskolan Surahammar Lag 2.
Teknikpriset gick till laget Team Movere från Västra skolan i Falun.
Robottävlingens 1:a pris gick till laget Kila 1 från Kila skola i Sala.
Robottävlingens 2:a pris gick till laget Stenbergaskolan 9B från Ljusne, Söderhamn.
Projektpriset gick till laget Aspeboda science club från Falun.
För första gången delades även ett Lagledarpris ut. Detta pris tilldelades Harriet Winroth Erlandssson för sitt långvariga och brinnande engagemang för FLL som lärare på Kila skola utanför Sala. Harriet var lagledare första gången redan 2007 och åkte då med sina elever till Västerås och tävlade. Sedan 2014 har hon tagit med sig eleverna upp till Borlänge. Totalt så har hon varit lagledare i 14 år. Wow!
FIRST LEGO League Champion är det pris som tilldelas det lag som lyckats bra i alla tävlingens olika moment.

Alla resultat inklusive nomineringar och lagens högsta poängsumma i robottävlingen finns samlade HÄR!

Aspeboda science club tog alltså hem totalsegern och fick tävla vidare i den skandinaviska FIRST LEGO LAspeboda Science Club Digital Skandinavisk final 2020 webeague finalen den 28 november. För första gången någonsin genomfördes finalen på distans då Coronarestriktionerna gjorde det omöjligt för lagen att träffas fysiskt. Finalen skulle egentligen ha hållits i Ålesund i Norge, men istället så sändes finalen från en studio i Oslo och de tävlande lagen var med på distans. Aspeboda science club fick genomföra sina robotmatcher på 2047 Science Center där de även fick koppla upp sig mot domarna och studion i Oslo under tävlingsdagen. Det gick bra för gänget från Aspeboda och de var ett av fem lag som blev nominerade till Projektpriset. Av totalt 38 lag i finalen så kom de på en niondeplats totalt. Imponerande med tanke på att 726 lag medverkat denna säsong i FLL Challenge i Skandinavien. Lagets arbete med sin interaktiva klätterställning imponerade på projektdomarna och gav laget en av de tio platserna i Scandinavia Innovation Award som gick av stapeln digitalt i april 2021 då de fick presentera sin projektidé igen!

FIRST LEGO League 2019 - CITY SHAPERFLL 2019 City Shaper

FIRST LEGO League 2019 fokuserade på staden och temat hette CITY SHAPER. Lagens uppdrag var att identifiera problem med byggnader eller offentliga områden och föreslå lösningar på dessa. Lagen har även konstruerat och programmerat robotar som har löst uppdrag i en stadsmiljö på en tävlingsbana.

Den 9 november genomfördes den 18:e FIRST LEGO League-turneringen i Borlänge på Fryshuset Arena.

Följande lag medverkade:
Lag 1 The Mud Maniacs, Kila skola, Sala
Lag 2 Sala super builders, Kila skola, Sala
Lag 3 Tuppkärrsskolan, Surahammar
Lag 4 Aspeboda science club, fritidslag, Falun
Lag 5 Grycksbobjörnarna, Grycksboskolan, Falun
Lag 6 Arbråskolan, Bollnäs
Lag 7 Ängshagen 1, Ängshagenskolan, Sala
Lag 8 Åkerö, Åkerö skola, Leksand
Lag 9 Team Occidens, Västra skolan, Falun
Lag 10 Ängshagen 2, Ängshagenskolan, Sala
Lag 11 The Smed maniacs, Smedbergsskolan, Vansbro
Lag 12 Team Söderbaumska Falun, Söderbaumska skolan, Falun
Lag 13 Stora Sätraskolan, Gävle

Följande priser delades ut:fll champ 2019 web
FIRST LEGO League Champion priset gick till laget Team Occidens från Västra skolan i Falun.
Kärnvärdespriset gick till laget The Smed maniacs från Smedbergsskolan i Vansbro.
Teknikpriset gick till laget The Mud Maniacs från Kila skola i Sala.
Robottävlingens 1:a pris gick till laget Sala Super builders från Kila skola i Sala.
Robottävlingens 2:a pris gick till laget Aspeboda science club från Falun.
Projektpriset gick till laget Team Occidens från Västra skolan i Falun. FIRST LEGO League Champion är det pris som tilldelas det lag som lyckats bra i alla tävlingens olika moment.

Alla resultat inklusive nomineringar och lagens högsta poängsumma i robottävlingen finns samlade HÄR!

Team Occidens från Västra skolan i Falun tog alltså hem totalsegern och fick tävla vidare i den skandinaviska FIRST LEGO League finalen i Roskilde, Danmark, den 30 november. Laget fick ett resebidrag på 40 000 kr från Skolverket. Team Occidens gick även vidare till Scandinavia Innovation Award i Trondheim med sitt forskningsprojekt som fokuserade på att skapa en bättre trafikmiljö i Falu kommun. Scandinavia Innovation Award gick av stapeln den 11 februari 2020 i Trondheim där Team Occidens presenterade sina idéer och lösningar för en jury och de andra medverkande lagen. Vinnarna blev laget Hældagerskolen från Kolding, Danmark och blev därmed nominerade till Global Innovation Award.

FIRST LEGO League 2018 - INTO ORBITfll 2018 INTO ORBIT

FIRST LEGO League 2018 fokuserade på rymden och temat hette INTO ORBIT. Lagen hade till uppgift att identifiera ett fysiskt eller socialt problem med långa rymdresor och föreslå en lösning. Lagen skulle även konstruera och programmera robotar som skullle lösa rymduppdrag på en tävlingsbana. Förutom detta marknadsförde lagen sig själva och resultaten från projektet.

Den 10 november genomfördes den 17:e FIRST LEGO League-turneringen på Fryshuset i Borlänge.

Följande lag medverkade:
Lag 1 Tuppkärrsskolan Lag 1, Surahammar
Lag 2 Tuppkärrsskolan Lag 2, Surahammar
Lag 3 Åkerö 1, Åkerö skola, Leksand
Lag 4 Åkerö 2, Åkerö skola, Leksand
Lag 5 Team Maser, Maserskolan, Borlänge (kom ej på turneringsdagen)
Lag 6 Mon6, Montessoriskolan, Falun
Lag 7 Grycksboskolan, Falun
Lag 8 Silverstars, Kila skola, Sala
Lag9 Team Proximas, Västra skolan, Falun
Lag 10 Aspeboda science club, Fritidslag, Falun
Lag 11 Team Galaxy Squad, Ängshagensskolan, Sala
Lag 12 The International Space Doctors, Ängshagensskolan, Sala
Lag 13 Aspeboda Rockets, Aspebodaskolan, Falun

Följande priser delades ut:fll champ 2018 web
Kärnvärdespriset - Team Proximas, Västra skolan, Falun
Marknadsföringspriset - Tuppkärrsskolan Lag 1, Surahammar
Teknikpriset - Team Proximas, Västra skolan, Falun
Robottävlingens 2:a pris - Lag 6 Mon6, Montessoriskolan, Falun
Robottävlingens 1:a pris - Tuppkärrsskolan Lag 1, Surahammar
Projektpriset - Aspeboda science club, Fritidslag, Falun
FIRST LEGO League Champion-priset - Tuppkärrsskolan Lag 1, Surahammar

Efter en intensiv och spännande tävlingsdag på Fryshuset stod det klart att laget Tuppkärrsskolan Lag 1 från Surahammar blev Championvinnare genom att vara bäst totalt. Förutom att laget vann Championspriset, robottävlingens 1:a pris och marknadsföringspriset, så var de även nominerade till kärnvärdespriset, projektpriset och teknikpriset. Lagets höga resultat i tävlingens alla olika kategorier gjorde att de vann Championspriset!
Laget Aspeboda Science Club hade en väldigt hög nivå på sitt projektarbete ASPBOT som hade fokus på astronauters kommunikation med anhöriga hemma på jorden. Detta projekt föll juryn för Scandinavia Innovation Award (SIA) i smaken vilket gjorde att laget fick tävla vidare i Trondheim den 11 februari 2019 där Skandinaviens tio bästa projektarbeten redovisades. Laget Wall-E från Salten, Norge vann SIA 2019.
 
Tuppkärrsskolan som gick vidare till den Skandinaviska FIRST LEGO League-finalen i Oslo, Norge, den 1 december 2019 och fick möta vinnarna från 48 andra turneringarna i Skandinavien. Tuppkärrsskolan gjorde bra ifrån sig i flera kategorier. Bäst resultat uppnådde de i robotävlingen där de de kom på en hedrande tiondeplats.

FIRST LEGO League 2017 - HYDRO DYNAMICSfll 2017 hydro dynamics

FIRST LEGO League 2017 fokuserade på vatten och temat hette HYDRO DYNAMICS. Över 30 000 lag från 84 länder tog sig an uppdraget. Lagen fick lära sig hur man hittar, transporterar, använder och tar rätt på det vatten som vi dagligen använder. Både lagens projekt- och robotuppdrag var kopplade till temat. Förutom detta skulle lagen marknadsföra både sitt eget lag och sitt projekt.

Den 11 november genomfördes den 16:e FIRST LEGO League-turneringen i Borlänge.

Följande lag medverkade:
Lag 1 Arbråskolan, Bollnäs
Lag 2 Grycksboligan Grycksboskolan, Falun
Lag 3 Fresh Silver Drops, Kila skola, Sala
Lag 4 Danholnsskolan, Falun
Lag 5 Montessoriskolan, Falun
Lag 6 Team Maser, Maserskolan, Borlänge
Lag 7 Team H2O, Ängshagensskolan, Sala
Lag 8 Team Aqua, Ängshagensskolan, Sala
Lag 9 Tuppkärrsskolan, Surahammar
Lag 10 Tuppkärrsskolan 2, Surahammar
Lag 11 Kvarnsvedens skola lag 1, Borlängefll champ 2017
Lag 12 Kvarnsvedens skola lag 2, Borlänge
Lag 13 Team.3.t.o.n, Västra skolan, Falun
Lag 14 Britsarvsskolan, Falun

Följande priser delades ut:
Kärnvärdespriset - Team.3.t.o.n, Västra skolan, Falun
Marknadsföringspriset - Fresh Silver Drops, Kila skola, Sala
Teknikpriset - Team.3.t.o.n, Västra skolan, Falun
Robottävlingens 2:a pris - Tuppkärrsskolan, Surahammar
Robottävlingens 1:a pris - Arbråskolan, Bollnäs
Projektpriset - Team Aqua, Ängshagensskolan, Sala
FIRST LEGO League Champion-priset - Tuppkärrsskolan, Surahammar

Efter en intensiv och spännande tävlingsdag på Cozmoz stod det klart att laget Tuppkärrsskolan från Surahammar blev Championvinnare genom att vara bäst totalt. Förutom att laget vann Championspriset och robottävlingens 2:a pris, så var de även nominerade till projektpriset, marknadsföringspriset och teknikpriset. Lagets höga resultat i tävlingens alla olika kategorier gjorde att de vann Championspriset!
 
Tuppkärrsskolan gick vidare till den Skandinaviska FIRST LEGO League-finalen i Oslo, Norge, den 2 december och fick där möta vinnarna från 44 andra turneringar i Skandinavien.

FIRST LEGO League 2016 - Animal AlliesAnimalAllies500w

Den 12 november genomfördes den 15:e FIRST LEGO League-turneringen i Borlänge.

Film från FLL-turneringen 2016

 

Följande lag medverkade:
Lag 1 Arbråskolan, Bollnäs
Lag 2 Björnligan Grycksboskolan, Falun
Lag 3 Danholn Devils, Danholnsskolan, Falun
Lag 4 Golden Animals, Kila skola, Sala
Lag 5 Team Maser, Maserskolan, Borlänge
Lag 6 Tuppkärrsskolan, Surahammar
Lag 7 Animal Squad, Ängshagensskolan, SalaFLL Champ 2016 check
Lag 8 The Animal Team, Ängshagensskolan, Sala
Lag 9 Team B.E.R.T., Västra skolan, Falun
Lag 10 Montessoriskolan, Falun

Följande priser delades ut:
Samarbetspriset - Tuppkärrsskolan, Surahammar
Marknadsföringspriset - Team B.E.R.T., Västra skolan, Falun
Teknikpriset - Team B.E.R.T., Västra skolan, Falun
Robottävlingens 2:a pris - Montessoriskolan, Falun
Robottävlingens 1:a pris - Björnligan Grycksboskolan, Falun
Forskningspriset - Tuppkärrsskolan, Surahammar
FIRST LEGO League Champion-priset - Team B.E.R.T., Västra skolan, Falun

Efter en intensiv och spännande tävlingsdag på Cozmoz stod det klart att laget Team B.E.R.T. från Västra skolan i Falun blev Championvinnare genom att vara bäst totalt. Laget vann både teknikpriset och marknadsföringspriset och var dessutom nominerade till samarbetspriset. I robottävlingen hade Team B.E.R.T. det högsta poängresultatet i en enskild match i en av de inledande rundorna och kvalificerade sig vidare till både kvartsfinal och semifinal. I semifinalen missade de några robotuppdrag vilket gjorde att de inte gick vidare till robotfinalen, men de hade så höga resultat i tävlingens alla olika kategorier vilket gjorde att de vann Championspriset.
 
Vid den Skandinaviska FIRST LEGO League-finalen i Bodö, Norge, den 3 december fick Team B.E.R.T. från Västra skolan i Falun representera vår region och där möta vinnarna från 47 andra turneringar i Skandinavien. Team B.E.R.T. kom på en hedrande 17:e-plats i finalen. Bra jobbat!

FIRST LEGO League 2015 - Trash Trekfll 2015 TrashTrek

2015 års FLL-uppdrag för FIRST® LEGO® League hette TRASH TREK℠. Från insamling, sortering, smart produktion och återanvändning - hur ska man lösa utmaningen i framtiden? Målsättningen var att lagens projekt skulle resultera till mindre avfall genom smarta lösningar/förbättringar i avfallskedjan. Både lagens forsknings- och robotuppdrag var kopplade till temat. Förutom detta skulle lagen marknadsföra både sitt eget lag och sitt forskningsprojekt.

Lördagen den 7 november arrangerades regionfinalen på Cozmoz, Folkets Park i Borlänge.

Följande lag medverkade i regionfinalen i Borlänge:
 • Vikings and Valkyries, Borlänge/Gagnef
 • Arbråskolan, Arbråskolan, Bollnäs
 • SilverTrash, Kila skola, Sala
 • [Aspeboda] Trashformers, Aspebodaskolan, Falunfll champ 2015 web
 • Team S.H.O.T.S., Västra skolan, Falun
 • [Aspeboda] Trashcrashers, Aspebodaskolan, Falun
 • Björnligan Grycksboskolan, Falun
 • Erlaskolan, Falun
 • Danholn Devils, Danholnsskolan, Falun
 • Maserskolan, Borlänge
Följande priser delades ut:
Samarbetspriset - Vikings and Valkyries, Borlänge/Gagnef
Marknadsföringspriset - Team S.H.O.T.S., Västra skolan, Falun
Teknikpriset - Team S.H.O.T.S., Västra skolan, Falun
Robottävlingens 2:a pris - SilverTrash, Kila skola, Sala
Robottävlingens 1:a pris - Vikings and Valkyries, Borlänge/Gagnef
Forskningspriset - Arbråskolan, Arbråskolan, Bollnäs
FIRST LEGO League Champion-priset - Vikings and Valkyries, Borlänge/Gagnef
 
Laget Vikings and Valkyries från Borlänge/Gagnef  blev FIRST LEGO League Champions i Borlänge och kvalificerade därmed vidare till den skandinaviska finalen i Mo i Rana i Norge den 28 november. Laget hamnade högt upp i resultatlistan, men lyckades tyvärr inte få några priser i finalen. I robottävlingen hamnade Vikings and Valyries på en hedrande 14:e-plats av totalt 46 medverkande lag.
 

FIRST LEGO League 2014 - FLL WORLD classFLL WorldClass

Temat för FIRST LEGO League 2014 hette FLL WORLD CLASS och handlade om SKOLAN. Lagens uppdrag var att hitta ett bättre eller mer innovativt sätt att lära sig nya saker på. Både lagens forsknings- och robotuppdrag var kopplade till temat. Förutom detta skulle lagen marknadsföra både sitt eget lag och sitt forskningsprojekt.

Lördagen den 8 november arrangerades regionfinalen på Cozmoz, Folkets Park i Borlänge.

Följande lag medverkade i regionfinalen i Borlänge:
 • #mys, Kyrkskolan Ludvika
 • Arbråskolan, Arbråskolan, Bollnäs
 • Kila SilverMath, Kila skola, Sala
 • Salas orangea, Ängshagenskolan, Sala
 • SilverSala, Ängshagenskolan, Sala
 • Kunskapsskolan, Kunskapsskolan, Borlänge
 • H.A.R.A.L.D., Västra skolan, Falun
 • Håksbergs skola, Håksbergs skola, Ludvika
 • The Future Kids, Aspebodaskolan, Falun
 • The Activators, Aspebodaskolan, Falun
 • Danholn Devils, Danholnsskolan, Falun
Följande priser delades ut:
Samarbetspris - Kunskapsskolan Borlänge
Profileringsspris - Kunskapsskolan Borlänge
Teknikpris - H.A.R.A.L.D., Falun
Robottävlingens 2:a pris - Kunskapsskolan Borlänge
Robottävlingens 1:a pris - Håksbergs skola, Ludvika
Forskningspris - The Activators, Aspeboda, Falun
Championpriset - Kunskapsskolan Borlänge
 
Laget Kunskapsskolan från Borlänge blev FIRST LEGO League Champions och fick därmed representera Dalarna den 29 november vid den skandinaviska finalen i Köpenhamn. Laget erhöll också ett resestipendium från Skolverket för att bekosta resan till finalen.
 
I finalen deltog 46 lag från Färöarna, Norge, Sverige och Danmark och det var danska laget Robot Bozz från Billund som lyckades bäst och tog hem totalsegern.
 
FIRST LEGO League 2013 - Nature´s Fury

FLL-2013 Natures fury web

Temat för 2013 års FLL-projekt hade namnet Nature´s Fury och handlade om naturkatastrofer! De deltagande lagen fick fördjupa sig i vad som behöver göras när olika naturkatastrofer drabbar platser där människor bor, arbetar och går i skolan.

Lördagen den 9 november arrangerades regionfinalen på Cozmoz, Folkets Park i Borlänge. 11 lag från Borlänge, Falun, Ludvika och Säter medverkade.
 
Följande priser delades ut i regionfinalen:
Samarbetspris - Aspebodaskolan
Profileringsspris - Kunskapsskolan Borlänge
Teknikpris - Maserskolan Orange Fury
Robottävlingens 2:a pris - Maserskolan Orange Fury
Robottävlingens 1:a pris - Aspebodaskolan
Forskningspris - Kunskapsskolan Borlänge
Championpriset - Maserskolan Orange Fury
 

Laget Maserskolan Orange Fury från Borlänge blev FIRST LEGO League Champions och fick därmed representera Dalarna den 30 november vid den skandinaviska finalen i Bodø, Norge. Laget erhöll också ett resestipendium från Skolverket för att bekosta resan till finalen.
 
I finalen deltog 52 lag från Färöarna, Norge, Sverige och Danmark och det var danska laget Team Hedemølle från Herning som lyckades bäst och tog hem totalsegern. Laget Maserskolan Orange Fury gjorde bra ifrån sig och hamnade på en 23:e plats. Riktigt bra med tanke på att 889 lag medverkade i FLL-projektet i skandinavien under 2013.
 
 
Film från FLL-turneringen 2013

 
FIRST LEGO League 2012 - Senior Solution
 
Temat för 2012 års FLL-projekt hade namnet Senior Solutions och handlade om att säkra livskvaliteten hos våra äldre medmänniskor.
 
Lördagen den 10 november arrangerades regionfinalen på Cozmoz, Folkets Park i Borlänge. 12 lag från Borlänge, Falun, Ludvika, Orsa och Säter medverkade.
 

Följande priser delades ut i regionfinalen:

Samarbetspris - Maserskolan
Profileringsspris - Digerberget Orsa
Teknikpris - Danholn Devils
Robottävlingens 2:a pris - Maserskolan
Robottävlingens 1:a pris - Danholn Devils
Forskningspris - Ornäs skola 9a
Championpriset - Maserskolan
 
Laget Maserskolan från Borlänge blev FIRST LEGO League Champions och fick därmed representera Dalarna den 1 december vid den skandinaviska finalen på Fornebu, Oslo i Norge. Laget erhöll också ett resestipendium från Skolverket för att bekosta resan till finalen.
 
I finalen deltog 48 lag från Färöarna, Norge, Sverige och Danmark. 2012 års final blev något alldeles extra då alla lag bjudits in till Statoils imponerande och nyligen invigda kontorskomplex i Fornebu utanför Oslo.
Tävlingen invigdes av Norges utbildningsminister och 10 timmar senare efter 150 domarintervjuer och 160 robotmatcher så stod det klart att det danska laget Team LEGOan från Herning tog hem den totala segern i den Skandinaviska finalen.
Då det var första gången Maserskolan medverkade i en FLL-final måste man säga att de lyckades bra då de hamnade bland de tio bästa lagen i forskningsdelen. I robotkörningen gick det inte fullt så bra då de efter de inledande rundorna inte gick vidare till kvartsfinal.

 
FIRST LEGO League 2011 - Food Safety
 
Temat för 2011 års FLL-projekt fokuserade på matkvalité och hade namnet Food Safety!

Lördagen den 12 november arrangerades regionfinalen på Cozmoz, Folkets Park i Borlänge. 6 lag från Borlänge, Falun, Ludvika & Säter medverkade.

Följande priser delades ut i regionfinalen:

Samarbetspris - Maserskolan 2
Marknadsföringspris - Danholns Devils
Teknikpris - Amazing
Robottävlingens 2:a pris - Maserskolan 2
Robottävlingens 1:a pris - Amazing
Forskningspris - 5 Angels
Championpriset - Amazing

Laget Amazing från Klockarskolan i Säter blev FIRST LEGO League Champions och fick därmed representera Dalarna den 3 december vid den skandinaviska finalen i Gjøvik i Norge. Laget erhöll också ett resestipendium från Skolverket för att bekosta resan till finalen.

I finalen deltog 42 lag som alla blivit championvinnare i de olika lokala turneringarna runt om i Skandinavien. Dessutom medverkade två inbjudna lag från Kina. Laget Amazing från Klockarskolan i Säter gjorde en bra insats och blev nominerade till Profileringspriset och kom på 10:e plats i robottävlingen.

Denna prestation resulterade i att laget fick en inbjudan till Open European Championship (OEC) i Mannheim, Tyskland, den 6-9 Juni 2012. Läs mer om OEC 2012 här.

Bra jobbat Amazing!

fll_2011_champion_borlange

 

Klicka här för att se bilder från 2011 års  FLL-turnering i Borlänge.

Film från FLL-turneringen 2011


FIRST LEGO League 2010 - Body Forward
I 2010 års uppdrag i FIRST LEGO League arbetade lagen med människokroppen. Årets tema Body Forward handlade om biomedicinskt ingenjörskap. Eleverna skulle i sin forskningsuppgift ta reda på så mycket som möjligt om detta ämne och ge några förslag på hur vi kan utveckla våra kroppar för att klara av framtidens utmaningar.

Turneringen i Borlänge 13 november samlade 10 lag som visade prov på skicklighet både vad det gäller att bygga och programmera en LEGO-robot och att forska kring tema.
Under tävlingsdagen fick publiken se många spännande robottävlingar, härliga uppträdanden i Cozmoz. I enskilda domarrum fick tävlande lag redovisa sin forskningsuppgift och berätta mer hur de rent tekniskt byggt roboten och löst utmaningarna på tävlingsbanan. Lagen skulle också marknadsföra sitt lag på bästa sätt och visa prov på hur de samarbetar.

Efter en spännande dag kunde domarna utse följande vinnande lag:
Teknikpris - DS Dos
Forskningpris - Frågetecken
Samarbetspris - Amazing
Marknadsföringspris - Team Extreme
Robottävlingens 1:a pris - Maserskolan 2
Robottävlingens 2:a pris - Amazing
Championpriset - Amazing
Det är alltså laget Amazing från Klockarskolan i Säter som kommer att representera Borlänge den 4 december i Grimstad i Norge. Laget erhöll också ett resestipendium från Skolverket för att bekosta det fortsatta LEGO- och forskningsäventyret.
 
 
Skandinavisk final FIRST LEGO League 2010
Laget Amazing, klass 8a, från Klockarskolan i Säter gjorde en strålande insats vid den Skandinaviska FIRST LEGO League-finalen i Grimstad i Norge den 4 december 2010. Stämningen och engagemanget från alla medverkande var hög trots att laget fick tillbringa MÅNGA timmar på buss för att ta sig till och från Norge. På universitetet i Agder tävlade de 40 bästa FLL-lagen från 39 olika regionala turneringar. Amazing kom på en hedrande 12:e-plats i robotkörningen, vilket är strålande resultat då Amazing är med i final för första gången.
Laget Lego Warriors från Bergen blev vinnare av det prestigefyllda Championspriset!
 
 

Klicka här för att se bilder från 2010 års FLL-turnering i Borlänge!

Film från FLL-turneringen 2010


FIRST LEGO League 2009
Elva lag tävlade på Cozmoz i Borlänge lördagen den 7 november i en spännande tävling. Vinnare i sju olika priskategorier utsågs.

Innan vinnarna presenteras måste vi framhålla att Team Possible som tävlade här i Borlänge fick full poängpott i robotkörningen. Sammanlagt tävlar ca 590 lag runt om i Norden och det var bara fyra lag som fick full poängpott. En fjäder i hatten för Borlänges FLL-tävling, den håller hög klass.
1: pris i Robotkörningen: Team Possible
2:a pris i Robotkörningen: Trafikfaran
Insiktspriset/Det teoretiska priset: Klack Edition
Profileringspriset: Team Possible
Samarbetsspriset: Danholn Berget
Teknikpriset: Klack Edition
Efter mycket överläggande kunde domarna utse årets Championvinnare. Det lag som presterat bäst när alla delar bedöms tillsammans. Vinnare av årets Championpris är: Klack Edition.
 
Skandinavisk final FIRST LEGO League 2009
450 skandinaviska barn och ungdomar kämpade den 28 november tillsammans i tävlingen FIRST LEGO League i sporthallen i Eskilstuna. Stämningen var på topp under rafflande robotmatcher, förträffliga teknik- och teoripresentationer inför domare från näringslivet, fartfyllda shower på scenen och inspirerande möten mellan barn från 4 länder!

Det svenska laget The Rise Of GKC från Skövde stod som totalvinnare och tog hem det åtråvärda Champion-priset i tuff konkurrens med 35 andra lag från Danmark, Norge, Sverige och Färöarna. Priser i flera olika kategorier delades ut för bland annat gott samarbete, kreativ design och uppfinningsrikedom medan motiveringen för Championpriset löd "till det lag som på ett entusiastiskt sätt visat hur roligt, åtkomligt och värdefullt teknik och vetenskap är och med sin starka insats på alla områden uppfyller visionen med FIRST LEGO League". Dalarna representerades av laget Klack Edition från Forssaklackskolan i Borlänge. De hade en imponerande och kärleksfull monter i rött och vitt i den stora mässhall lagen vistades i. Laget uppmärksammades genom att vara ett av tre nominerade lag till samarbetspriset. I robottävlingen kom laget på 18:e plats

Klicka här för att se bilder från 2009 års FLL-turnering i Borlänge!


FIRST LEGO League 2008 - Climate Connections
Lördag 8 november arrangerades årets FIRST LEGO League på Cozmoz i Borlänge. Årets tema var Climate Connections. Efter en spännande turnering och redovsiningar av både det teoretiska uppdraget och den tekniska konstruktionen utsågs följande pristagare:

Vinnare Robotkörning - First Edition, Borlänge
Tvåa Robotkörning - Team Possible, Skutskär
Samarbetspriset - Blomsterbäckskolan, Malung
Profileringspriset - First Editon, Borlänge
Insiktspriset -Team Possible, Skutskär
Teknikpriset - First Edition, Borlänge
Skolpriset - Team Possible, Skutskär
Spökpris - First Edition, Borlänge

Sist men inte minst utsågs laget First Edition till FIRST LEGO League Champions, det lag som presterat bäst i det stora hela. Alla olika kategorier sammantagna. Vinnaren av Championpriset representerar Borlänge i den skandinaviska finalen i Kongsberg, Norge 29 november.
 
 
-First Edition i skandinavisk FLL-final 2008
Kongsberg, Norge
I den skandinaviska finalen den 29 november fick laget First Edition möta vinnarlag från 35 andra FLL-turneringar. Konkurransen var stenhård och många lag hade riktigt avancerade och bra robotar. Trots att First Edition hade problem med sin robotprogrammering under finaldagen och fick lämna WO i en av de inledande rundorna lyckades laget ändå få till två riktigt bra robotkörningar som kvalificerade dem vidare till kvartfinal. Sedan rullade det på och de kunde enkelt ta sig till final i robottävlingen. Där mötte de det något vassare laget Bäcka One från Gnosjö som slutligen tog hem 1:a priset. En andra plats är trots allt en riktig högvinst för First Edition då hela 668 lag har varit med om att försökt att ta sig till toppen. Det lag som var bäst totalt sätt och tog hem FIRST LEGO League Champion priset var Dauerkraft från Herning, Danmark. Ett stort grattis till er alla!
FIRST LEGO League 2007 - Power Puzzle
Under lördagen den 10 november arrangerades tävlingen FIRST LEGO Legue i Cozmoz, Borlänge. 2047 Science Center och Högskolan Dalarna arrangerar denna robotävling där lag ska programmera och bygga en robot som ska utföra diverse uppdrag. De ska också utföra en forskningsuppgift på årets tema som är Power Puzzle. De skulle studera byggnad/anläggning i sin kommun ur energisynpunkt. Vilken energi används, vilken miljöpåverkan har den och vad kan vi göra.
Teoriuppgiften presenterades för en domarpanel. LEGO-robotarna kördes i en turnering där lag kvalificerade sig vidare till kvartsfinal och vidare till final. De domare som bedömde både teoretisk och robotinsatserna var representanter för näringsliv i Dalarna.
Tävlingen har arrangerats i 6 år och årets tävling höll högre kvalitet än tidigare tävlingar. Publiktillströmningen var också mycket god och 352 personer kom för att bevittna årets turnering. Speakers för dagen var Röde Eriksson, 2047 Science Center och Hans Karlsson, Soltorgsgymnasiet.
12 lag tävlade under dagen och 7 olika priser fanns att erövra.
Robottävlingens första pris vanns av laget First Edition
Robottävlingens andra pris vanns av laget Mindbreakers.
Teknikpriset vanns av laget First Edition
Insiktspriset vanns av laget First Edition
Showpriset vanns av laget First Edition
Samarbetspriset vanns av laget TechnoX

Och slutligen Championpriset, (det lag som presterat bäst i det stora perspektivet, utifrån de olika kriterierna i ovanstående priser):
First Edition.
First Edition lämnade tävlingen med 5 av 7 möjliga priser och kommer att representera Borlänge i den skandinaviska finalen i Herring Danmark den 1 december. Laget emottog en pris-resecheck om 15 000 kr.

First Edition i skandinavisk FLL-final 2007
Herning, Danmark
First Edition lyckades hamna på en total niondeplats bland de trettiosex topplagen, vilket är ett mycket bra resultat i sammanhanget. Laget själva hade nog förväntat sig större framgångar då de fick storslam i Borlängetävlingen. I Borlänge lyckades de dessutom med konsstycket att ta maxpoäng vid ett flertal tillfällen. I Herning ville dessvärre inte roboten prestera sitt bästa utan fick 355 av 400 möjliga. Robotbekymmer var något som för övrigt drabbade flera andra toppresterande lag. Flera av de rutinerade lagen hade problem med banan så istället fick man se nya lag som visade på att även tillsynes enklare robotar kan ta maxpoäng.-
First Edition fick ingen tid över för att sörja över att de höga förväntningarna inte infriades då det förutom tävlingar bjöds på ett mycket uppskattat besök i ett stort aktivitetshus, samt att det på Lördagskvällen bjöds på underhållning och discotek till en bit efter midnatt. Slutligen avslutades hela arrangemanget med ett fantastiskt fyrverkeri.
Resan har gett nya bekantskaper, fler erfarenheter och sist men inte minst flera nyttiga tips på hur man bygger framgångsrika robotar.
Skandinaviska Championsmästare blev laget Lego Extrem från Bergen, Norge. Det lyckade med konststycket att få maxpoäng i två finalmatcher i rad.
 
FIRST LEGO League 2006 - Nano Quest
Lördagen den 11 november, avgjordes regionfinalen i tekniktävlingen FIRST LEGO League på Cozmoz i Borlänge. 2047 Science Center och Högskolan Dalarna arrangerade turneringen för femte året i rad. En stor publik (479 personer) kom och tittade på tävlingen. Tävlingen hade temat nanoteknologi och lagen hade till uppgift att dels bygga en robot som hade att lösa olika kluriga uppgifter på ett robotbord och dels att göra teoretiska studier i ämnet.
9 lag från Falun, Borlänge, Skutskär, Karlstad, Ludvika, Dala-Järna och Gagnef deltog i tävlingen.

Följande priser delades ut:
FIRST LEGO League Champions - TechnoX, Djurmo/Sifferbo
Robottävlingens 1:a-pris - First Edition, Borlänge
Robottävlingens 2:a-pris - HG Robotkaoz, Hälsinggårdsskolan
Teknik-priset - TechnoX
Insikts-priset - TechnoX
Samarbets-priset - First Edition
Show-priset - TechnoX
Laget TechnoX kommer i och med deras vinst av Championpriset att få ställa upp i den skandinaviska FIRST LEGO League-finalen som sker i Västerås lördagen den 2 december.
I Skandinavien pågick under lördagen 28 turneringar samtidigt med totalt ca 5000 deltagande ungdomar. Fjolårsvinnarna från Borlänge, JunkYard Babies valde i år att tävla i regionfinalen i Västerås. Resultatet blev imponerande. Förutom Championpriset tog de hem 4 andra prispokaler. Detta medför att två dalalag, TechnoX och JunkYard Babies, kommer att kunna medverka i finalen den 2 december.
 
Skandinavisk final 2006
-JunkYard Babies Championmästare i Skandinavisk final
Borlängelaget JunkYard Babies har ännu en gång blivit skandinaviska champion's i FIRST Lego League och därmed kvalificerat sig för att få representera Sverige och delar av skandinavien i Open European Championship, som kommer att gå av stapeln i maj 2007 i Bodø, Norge.
Laget JunkYard Babies (JYB) vann konstruktionspriset och det mycket prestigefyllda teoripriset för sin forskning kring nanotransistorer, där man redovisade hur man tror sig kommit på en metod för masstillverkning. Något som forskningen ägnar stort intresse åt idag. Detta sammantaget med den väl framskjutna fjärdeplaceringen i robotkörningen gjorde att JunkYard Babies därmed tog hem totalsegern och blev 2006 års Skandinaviska Champion med motiveringen "Dette laget finns på alla områder for ett helhetsperspektiv og er det lag som vant best inom både inom teknologi och teori."
Hur gick robotkörningen? Laget hade hoppats på att få in åtminstone en runda på maxpoäng vilket är 400 poäng. Under regiontävlingen i Västerås fick man 398 poäng och man hade hunnit vässa roboten ytterligare. Men under den Skandinaviska finalen fick JYB se sig slagna av "Elit Engineers" från Sandefjord i Norge som lyckades nå maximala 400 poäng flera gånger under helgen och JYB fick nöja sig med en fjärdeplacering på robotkörningen och 355 poäng som maximalt i en runda.

Laget TechnoX från Djurmo/Sifferbo gjorde också en strålande insats vid den Skandinaviska finalen i Västerås. De vann inga priser men de kämpade väl och bjöd på sig själva genom aktivt stöd med hejarramsor och musikunderhållning.
FIRST LEGO League 2005 - Ocean Odyssey
 Lördagen den 12 november arrangerade 2047 Science Center och Högskolan Dalarna FIRST LEGO League på Cozmoz, Folkets park, Borlänge. Uppdrag 2005 hade arbetsnamnet Ocean Odyssey och fokuserade på miljön i våra hav.

Det teoretiska uppdraget gick ut på att lagen fick välja ett marint miljöproblem som var skapat av människor och sen visa på hur vi i framtiden kan begränsa denna negativa miljöpåverkan. Hela processen; problemställning, problemlösning och redogörelse presenterades på tävlingsdagen inför teoridomarna. Flera lag valde att kontakta lokalpressen som gjorde bra reportage om lagens lösningar.

Det praktiska robotuppdraget fokuserade också på havet och den robot som varje lag skulle bygga under projektperioden skulle under tävlingsdagen lösa 9 olika uppgifter på tävlingsbordet under 2 1/2 minut.

14 lag deltog i turneringen och priserna fördelades på följande sätt:
FIRST LEGO League Champions - JunkYard Babies
Robotkörningens 1:a pris – First Edition
Robotkörningens 2:a pris – Team Possible
Samarbetspriset – Team Bodabrudarna
Showpriset - TechnoX
Teknikprisets 1:a pris - JunkYard Babies
Teknikprisets 2:a pris – Team Possible
Insiktspriset - TechnoX

Det finaste priset, FIRST LEGO League Champions gick för fjärde årets i rad till laget JunkYard Babies. De kommer att tävla i den Skandinaviska FLL-finalen i Trondheim den 3 december.
 
Europafinal 2005

FLL Open European Championship
Den 5-7 maj 2006 arrangerades det första öppna FLL-Europamästerskapet i Eindhoven i Holland. 52 lag från 18 länder deltog i turneringen. Från Skandinavien deltog 5 stycken lag varav FIRST Edition och JunkYard Babies från Borlänge.
JunkYard Babies vann två priser; Innovative robot design priset och Robust robot design priset.
FIRST LEGO League 2004 - No Limits

 Lördagen den 13 november arrangerade 2047 Science Center och Högskolan Dalarna FIRST LEGO League på Cozmoz, Folkets park, Borlänge. Uppdrag 2004 hade arbetsnamnet No Limits och fokuserade på funktionshindrade i samhället.

Det teoretiska uppdraget gick ut på att lagen fick välja en offentlig plats där tillgängligheten för funktionshindrade var begränsad. Lagen skulle visa på smarta lösningar på problemen och presentera dessa för beslutsfattande personer för den offentliga platsen. Hela processen; problemställning, problemlösning och redogörelse för beslutsfattarna presenterades på tävlingsdagen inför teoridomarna. Flera lag valde att kontakta lokalpressen som gjorde bra reportage om lagens lösningar.

Det praktiska robotuppdraget fokuserade också på funktionshindrade och den robot som varje lag skulle bygga under projektperioden skulle under tävlingsdagen lösa 9 olika uppgifter på tävlingsbordet under 2 1/2 minut.

10 lag deltog i turneringen och priserna fördelades på följande sätt:
FIRST LEGO League Champions - Junkyard Babies
Robotkörningens 1:a pris - Junkyard Babies
Robotkörningens 2:a pris - Djurås Glada Gäng
Samarbetspriset - First Edition
Showpriset - Junkyard Babies
Teknikpriset - Junkyard Babies
Insiktspriset - Djurås Glada Gäng

Det finaste priset, FIRST LEGO League Champions gick för tredje årets i rad till laget Junkyard Babies. Vinnaren av Championpriset får varje år resa till den skandinaviska finalen och representera Dalarna och Sverige.
 

Skandinavisk final 2004 - Bergen, Norge
FLL-Finalen 2004 gick av stapeln den 27 november i Bergen, Norge. Detta blev den största finalen någonsin med ca 500 deltagande ungdomar och ca 100 funktionärer, domare och inbjudna gäster. 34 lag från Sverige, Danmark och Norge deltog och för första gången någonsin gick FIRST LEGO League Championpriset till ett svenskt lag.

Vinnarna heter JUNKYARD BABIES och kommer från Borlänge. 2047 Science Center och Högskolan Dalarna är riktigt stolta över detta Borlängelags prestationer. Förutom detta pris vann Junkyard Babies även Insiktspriset och Uppfinnarpriset. Insiktspriset fick de för bästa teoretiska redovisning. Laget valde att studera Borlänge tågstations tillgänglighet för funktionshindrade. Problemen och lösningarna presentera laget med hjälp av två filmer. Uppfinnarpriset fick de för den mest unika och intressanta designen på sin robot. FIRST LEGO League Champion-priset vann de för att de var starkast i alla kategorier sammanlagt.

 
 

World Festival 2004 - Atlanta, USA
Laget JunkYard Babies från Borlänge, vann år 2004 Championspriset i den Skandinaviska finalen i FIRST LEGO League. Detta efter ha blivit Sveriges bästa lag tre år i rad. Denna prestation kvalificerade laget vidare till FLL-World Festival i Atlanta, USA, den 21-23 april 2005. De blev därmed det första svenska FIRST LEGO League-lag någonsin som fått inbjudan att tävla i USA. Där fick de möta de 70 bästa av totalt 5500 ursprungliga lag. I Atlanta blev JunkYard Babies “världsfemma” i det teoretiska uppdraget (Innovative Solution Award - Honorable Mention). I robotkörningen kom laget på ca 20 plats.

Film från FLL-turneringen 2004 i Borlänge


FIRST LEGO League 2003 - Mission Mars

Lördagen den 8 november 2003 arrangerade 2047 Science Center tillsammans med Högskolan Dalarna för andra gången den populära robottävlingen FIRST LEGO League i Borlänge. Detta år var uppdraget planeten Mars. Turneringslokalen var Cozmoz i Folkets Park. Tävlingen arrangerades samtidigt i 16 olika städer i Sverige, Danmark och Norge.

Åtta lag deltog och priserna fördelades på följande sätt:
Championpriset: Junk Yard Babies
Robotkörningen 1:a pris: Junk Yard Babies
Robotkörningen 2:a pris: Maserskolan
Insiktspriset: Junk Yard Babies
Teknikpriset: Junk Yard Babies
Samarbetspriset: JaxXx

Skandinavisk final 2003 - Billund, Danmark
Det största priset, FIRST LEGO League Champions gick precis som året innan till laget Junk Yard Babies. Detta lag fick resa till den Skandinaviska Finalen i Billund, Danmark, den 22 november och möta 27 andra lag från Sverige, Norge och Danmark som också kvalificerat sig till final. I finalen blev Junk Yard Babies det bästa Skandinaviska robotkörningslaget, men de tog även hem programmeringspriset. FIRST LEGO League Championspriset gick till laget The Knights of the Future från Billund, Danmark.
 
Film från FLL-turneringen 2003 i Borlänge


FIRST LEGO League 2002 - Framtidsstaden
Den 9 november 2002 arrangerades FIRST LEGO League för första gången i Dalarna. 2047 Science Center och Högskolan Dalarna stod som arrangörer för turneringen som hölls i Maserhallen i Borlänge. Detta år var temat Framtidsstaden (City Sights). Tävlingen arrangerades samtidigt i 15 olika städer i Sverige, Danmark och Norge.

10 lag deltog och priserna fördelades på följande sätt:
Championpriset: Junk Yard Babies
Robottävlingens 1:a pris: Junk Yard Babies
Robottävlingens 2:a pris: Djurås Glada Gäng
Insiktspriset: Veni, vidi, vici!
Samarbetspriset: Farmarligan
Teknikpriset: Junk Yard Babies

Skandinavisk final 2002 - Jönköping
Det finaste priset, FIRST LEGO League Champions, gick till laget Junk Yard Babies. De fick åka till den skandinaviska finalen i Jönköping den 23 november och möta de bästa lag från Sverige, Norge och Danmark. I finalen blev Junk Yard Babies bästa svenska robotkörningslag och trea totalt!
 
Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxnen: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider
17 juni – 18 augusti
Måndag–lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt

Opening hours 
17 June – 18 August
Monday-Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 
 

 

Kontaktuppgifter:
Post- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
 
Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida