Vad är FIRST LEGO League Challenge?

FIRST LEGO League Challenge är en ämnesövergripande tävling för ungdomar 10–16 år. Tävlingen ska inspirera barn och unga att bli morgondagens ingenjörer, forskare och problemlösare. Genom samhällsaktuella uppdrag får deltagarna uppleva vetenskap och teknik på ett engagerande och spännande sätt! Tävlingen har ett nytt tema varje år och projektperioden är alltid 8 veckor. 

Medverkande lag ska fokusera på följande:

  • PROJEKT: Arbeta fram lösningar inom årets tema.
  • TEKNIK: Bygga och programmera en robot.
  • KÄRNVÄRDEN: FLL´s kärnvärden som ska inkluderas i alla delar.
PROJEKT
Den teoretiska uppgiften handlar om att laget ska sätta sig in i de aktuella frågeställningarna kring årets tema, välja någon eller några frågor att arbeta kring och föreslå lösningar på dessa. Uppgiften redovisas på valfritt sätt på tävlingsdagen.
 
TEKNIKnxt_robot1
Konstruktionsuppdraget består av utveckling, design och programmering av en robot med hjälp av LEGO MINDSTORMS. Microdator, motorer, sensorer m m används för att skapa en robot som ska lösa olika uppdrag på en tävlingsbana.
 
KÄRNVÄRDEN
Kärnvärdena genomsyrar hela FLL, och laget ska inkludera dem i allt arbete. På turneringsdagen ska lagen presentera hur de har implementerat dem i PROJEKT och TEKNIK-delarna.
  
VEM KAN VARA MED?
I FIRST LEGO League Challenge kan alla mellan 10 och 16 år delta med 5-10 deltagare/lag. Det behövs inga förkunskaper, bara engagemang och vilja att samarbeta. I FLL finns det plats för alla: projektledaren, teoretikern, programmeraren och entertainern.
 
VAD KRÄVS?
  • En dator/läsplatta
  • Ett robotset
  • En lagledare (18 år +)
  • Ett Challenge set (årets robotuppdrag med tillhörande matta)
  • Anmälningsavgift (2047 Science Center står för anmälningsavgiften för lag som anmäler sig till FLL i Borlänge)
 
Gratis utlåning av LEGO MINDSTORMS robotset
2047 Science Center kan kostnadsfritt låna ut LEGO MINDSTORMS robotset till skolor som anmäler lag till FLL-turneringen i Borlänge.
 
FLL i skolan
FIRST LEGO League är ämnesövergripande och kan enkelt integreras i skolvardagen. FLL är det perfekta projektet för Hem och skola-samarbete. I FLL finns det regler och riktlinjer, men uppdraget är utformat så att eleverna måste definiera utmaningen och själva komma fram till lösningen.
En sammanfattning av LGR 11 med kopplingar till FIRST LEGO League finns HÄR!
 
FLL och näringslivet
I FLL får deltagarna en försmak på arbetsmetoder och villkor som de senare kommer att möta i arbetslivet. Ett syfte med FIRST LEGO League är att bygga goda relationer mellan barn/ungdomar och näringsliv. Domarna i FLL rekryteras från näringslivet. Direkt kontakt mellan deltagare och representanter för lokala företag är viktigt och ger känslan av relevans. I FLL får du som representant för ett företag möjlighet att engagera dig genom ekonomisk stöttning och aktivt deltagande.

För mer information och anmälan se FIRST LEGO Leagues hemsida. Frågor om turneringen besvaras av Röde Nyström, tfn 0243 - 79 39 24.

 

Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxnen: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider
17 juni – 18 augusti
Måndag–lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt

Opening hours 
17 June – 18 August
Monday-Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 
 

 

Kontaktuppgifter:
Post- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
 
Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida