FIRST LEGO League Challenge 2023

Lördag 11 november arrangerarde 2047 Science Center för 22:a året i rad en regiontävling i det enormt populära evenemanget FIRST LEGO League. Precis som tidigare år gick det att följa robottävlingen LIVE på plats eller via sändningen på Facebook.

771 lag med över 10 000 barn och ungdomar från Norge och Sverige deltog i årets uppdrag, MASTERPIECE. I Falun tävlade 16 lag med 222 deltagare. Med nyfikna besökare och personal var vi närmare 800 personer på Lugnet som delade en dag med spänning, glädje och fantastiska lagprestationer.

 

Team._.hug från Falun årets champions

Team._.hug från Västra skolan i Falun utsågs efter en samlad bedömning till Champions i FIRST LEGO League Challenge Dalarna. Enligt domarna, som bland annat bestod av representanter från 2047 Science Center, Borlänge energi, Hitachi Energy och Högskolan Dalarna, presterade de bra i alla moment. Dessutom vann de även Teknikpriset, samtidigt som de segrade i regiontävlingens robotfinal.

– Jag är jätte, jätteglad! Jag och många av mina lagkamrater går i åttan, och det är första året vi är med i FIRST LEGO League. Vi funderar redan på om vi ska vara med nästa år igen, men först det ska bli superskoj att åka till Norge och tävla med alla roliga människor i mitt lag, säger Siri Norberg i vinnarlaget Team._.hug från Västra skolan.

– Det har varit väldigt roligt att tävla i FIRST LEGO League. Jag har varit med ett år tidigare. I år var det svåraste att komma på ett riktigt bra projekt, berättar Rufus Östman i Aspeboda Science Club, som också ser fram emot att tävla i den skandinaviska finalen 2 december.

Förutom stiliga pokaler – i Lego, så klart – fick de två vinnarlagen ta emot varsin prischeck på 60 000 kr, som Skolverket bidrar med till reskassan.

– Vi har sett riktigt många bra projekt och prestationer i år. Det var jämna robotmatchar hela dagen, och redan i kvartsfinalen såg vi dagens högsta poäng. Det blir jättespännande att se hur de två lag vi skickar till den skandinaviska finalen kommer att klara sig i konkurrensen, säger Röde Nyström, projektledare för FIRST LEGO League på 2047 Science Center.

 

Live på plats i Falun

Precis som ifjol gick det att följa FIRST LEGO League på plats i Lugnetkyrkan. Den som besökte tävlingsarenan på Lugnet kunde även se en Legoutställning som Jonas Wide (finalist i TV4-programmet Lego Masters Sverige 2021) och hans vänner i föreningen Swebrick skapat.

 

Sändning på Facebook

FIRST LEGO League Challenge sändes live på Facebook. Produktionen sköttes av studenter från Högskolan Dalarna som studerar film- och TV-produktion.

Sändningen går att se i efterhand på Facebook: www.facebook.com/events/830384535495266

 

Media

"Falulag vann robottävling - får åka till Norge" – Falu-Kuriren (pdf)

"Succé för dalalag i FIRST LEGO League – nu väntar skandinavisk final" – Dalabygden

"Storåskolans LEGO-robot gav blodad tand" – LindeNytt

"Legosnillen från Falun finalklara" – Lokalt i (pdf)

"Elever bygger djurpark som är tillgänglig för alla" – Sala Allehanda (pdf)

 

Om FIRST LEGO League

FIRST LEGO League Challenge är en ämnesövergripande tävling för ungdomar 10–16 år. Tävlingen har ett nytt tema varje år och projektperioden är alltid 8 veckor. Tävlingen ska inspirera barn och unga att bli morgondagens ingenjörer, forskare och problemlösare. Genom samhällsaktuella uppdrag får deltagarna uppleva vetenskap och teknik på ett engagerande och spännande sätt!

Mer information om FIRST LEGO League och årets uppdrag finns på webbplatsen Hjernekraft.org Där presenteras även samtliga lag som deltar i regionaltävlingen vi arrangerar.

  

Kontaktperson

Frågor om FIRST LEGO League Challenge besvaras av Röde Nyström, tfn 0243 - 79 39 24. 

  Följande företag och institutioner engagerar sig regionalt i arbetet med FIRST LEGO League, för framtidens kompetensförsörjning inom naturvetenskap och teknik:

 

 2047teknikerjakten

hdaljungbergsfonden

Skolverketborlange energi

 

 

Hitachi EnergyMaserFrakt logo Orange

Logotype FEV grund

 
 
Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxnen: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider
17 juni – 18 augusti
Måndag–lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt

Opening hours 
17 June – 18 August
Monday-Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 
 

 

Kontaktuppgifter:
Post- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
 
Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida