ForskarFredag 26 september – 1 oktober 2022

2022 samarbetade vi med Högskolan Dalarna, Borlänge Science Festival och Dalarna Science Park för att kunna skapa flera intressanta aktiviteter [även digitala) inom ramen för ForskarFredag.
 
Temat "En bättre och friskare värld" lyfte olika aspekter av kopplingen mellan klotets välbefinnande och människans hälsa. 

Syftet med ForskarFredag är att lyfta fram människan bakom forskningen och visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Ta chansen och se hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara!

 
Alla aktiviteter under ForskarFredag är kostnadsfria!

Under vecka 39 har vi laddat upp med följande aktiviteter:

Solvärme och glada kor - digitala möten med forskare från Högskolan Dalarna

forskarfredag 300x300px digitala motenMiljövänlig uppvärmning, kornas välmående, aktiva skoltransporter och hjärt- och lungräddning. Under ForskarFredag kan du som går på gymnasiet genom digitala möten träffa fyra forskare från Högskolan Dalarna som arbetar inom fyra spännande och helt olika områden.

Plats: Digitalt via Zoom
Sista anmälningsdag: tisdag 27 september. Lärare anmäler sina elever klassvis. Antingen deltar ni hela förmiddagen, eller så väljer ni enstaka programpunkter. Anmälan sker på http://px.nu/ffllj

Kl 9.00–9.25: Aktiva skoltransporter – att gå och cykla till skolan, vad spelar det för roll?
Forskare: Mathias Andersson

Kl 9.35–10.00: Solvärme – En lösning för elefanten i rummet
Forskare: Puneet Saini

Kl. 10.10–10.35: Vad får kon att må bra och trivas i ladugården?
Forskare: Lars Rönnegård

Kl. 10.45–11.10: När hjärtat stannar – OBS! Inställd. 
Forskare: Jennie Silverplats

Ytterligare information om varje programpunkt presenteras i separat PDF-dokument.


Låna en forskare

Forskare från Högskolan Dalarna dyker även upp i "Låna en forskare". Konceptet går ut på att forskare besöker skolor, ideella föreningar eller arbetsplatser och berättar om sitt arbete som forskare, utifrån deltagarnas önskemål och förutsättningar. Det går också bra att låna forskare digitalt.

Biodiversitet, livet på landet i Kambodja, jakten efter liv på Mars, virologi och datorstöd för språkinlärning är bara ett axplock av de ämnen forskarna kan prata om i år. Det går att låna forskare från måndag till torsdag under ForskarFredag-veckan (vecka 39, 26–29/9). 

ForskarFredags webbplats presenteras och bokas alla forskare. Från Högskolan Dalarna medverkar Mathias AnderssonNausheen Saeed och Lars Rönnegård.  


Forskarlunch! Vilka möjligheter ger ökad innovation inom hälso- och välfärdsteknik?

Tid: Fredag 30/9, kl. 12.15 – 13.00
Plats: Dalarna Science Park, Borlänge + digitalt

Kom och ta del av diskussionerna om forskning kring välfärdsteknik, hälsofrågan på EU-nivå och hur företags innovativa lösningar kan möta de stora samhällsutmaningarna. Köp din lunchbricka i restaurangen och slå dig ner i Ljusgården för att lyssna till ett spännande program.

Medverkande: Johan Borg – Högskolan Dalarna, Marit Finch Westin – Ignite Public, Helgi Már Björgvinsson – Rumbline Consulting. Moderator är Anna Torsgården från Dalarna Science Park. Anna är projektledare i en förstudie om innovationsekosystem för hälsa och välfärd.  

Läs mer och anmäl dig till digital sändning på Dalarna Science Parks webbplats.


Kluriga experiment på Sportfältet

Tid: Fredag 30/9, kl. 15.00–18.00
Plats: Sportfältet, Borlänge

Vi besöker Sportfältet med vår buss som är fullpackad med spännande experimentstationer och upplevelser. Kom och utforska, upptäck och fascineras av naturvetenskap och teknik! Aktiviteterna är gratis och tillgängliga för alla åldrar. Här kan barn, unga och vuxna mötas och lära tillsammans. 


Öppet hus på 2047 Science Center

forskarfredag 300x300px SjuktSmartTid: Lördag 1/10, kl. 10.00–17.00
Plats: Jussi Björlings väg 25, Borlänge

Lördag 1 oktober erbjuder 2047 Science Center spännande aktiviteter  för barn, unga och deras vuxna på ForskarFredags tema ”För en friskare och bättre värld”.

”Sjukt smart – innovation i kampen mot corona” är en utställning av Tekniska museet som visas på 2047 Science Center under hösten. På Borlänge Science Festival blir det premiär för utställningen som vill lyfta fram den kreativitet och det lösningsfokus som visat sig under krisen, men också ge hopp och verktyg för att samtala om svåra frågor.

Den här dagen kan besökare dessutom programmera Ozobots, Legorobotar och träffa forskaren Mathias Andersson från Högskolan Dalarna, som arbetar med aktiva skoltransporter. Visste ni att barn blir skjutsade med bil mer och mer? Varför är det så, och hur påverkar bilskjutsandet barnet, skolan och miljön? Vi får även lära oss hur forskare mäter fysisk aktivitet.

Som vanligt är experimentmiljön fylld med interaktiva experiment som du kan utforska, upptäcka och fascineras av. Det går även att se intressanta visningar i planetariet.

Fri entré hela lördagen!

 

Preliminärt schema för aktiviteterna under dagen:

10.00–11.30 Programmera Ozobot – Workshop

10.30–11.15 Programmera Legorobotar  – Workshop

11.30–12.00 Planetarievisning – Astronaut (film)

11.30–12.00 Träffa en forskare – Föreläsning om aktiva skoltransporter

13.00–13.40 Planetarievisning – Solsystemet (visning med guide)

13.00–13.30 Träffa en forskare – Föreläsning om aktiva skoltransporter

13.00–14.30 Programmera Ozobot – Workshop

14.00–14.30 Träffa en forskare – Föreläsning om aktiva skoltransporter

14.00–14.45 Programmera Legorobotar – Workshop

15.00–15.30 Planetarievisning – Solen – en levande stjärna (film)

15.00–16.30 Programmera Ozobot – Workshop

 


Programmera Lego Essential och Ozobot på biblioteket i Borlänge

Tid: Lördag 1/10, kl. 11.00–15.00
Plats: Biblioteket Borlänge, Sveatorget 5

I samarbete med Biblioteket Borlänge erbjuder vi besökare att testa programmering med Lego Essential och Ozobot. Med Lego Essential kan du bygga en vinkande hand, en linbana eller en karusell som du sedan programmerar via en app på en iPad. Roboten riktar sig mot 10 år och uppåt men yngre barn får gärna prova med en vuxen. Ozobot är en liten rund robot som kan åka efter linjer. Du programmerar den genom att färglägga rutor. Roboten riktar sig mot dig som är från 6år och uppåt, men även vuxna klarar av den! :-)


Upptäck skogen med Astrid Lindgren

Tid: Lördag 1/10, kl. 10.00–14.00
Plats: Plättbacken, Borlänge

Följ med Astrid och några av hennes karaktärer på en vandring för att upptäcka och lära om skogen. Din smartphone guidar dig på turen och 2047 Science Centers pedagoger bjuder in till aktiviteter. Slå dig ner i Emils snickarbod och tälj en träfigur, gör din egen lyckoamulett eller varför inte bara ta en stund och blicka in i eldens lågor som Ronja. Kan du se gubbarna som dansar? 

Kom och gå som ni vill. Grill kommer att finnas så ta gärna med egen korv.ForskarFredag i Dalarna är en del i det nationella projektet ForskarFredag som samordnas av föreningen Vetenskap & allmänhet

ForskarFredag i Dalarna är även en del av Borlänge Science Festival som äger rum 29 september – 1 oktober 2022.

 

 

ForskarFredag2022 finansiarer 1200px

Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxnen: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider
17 juni – 18 augusti
Måndag–lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt

Opening hours 
17 June – 18 August
Monday-Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 
 

 

Kontaktuppgifter:
Post- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
 
Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida