Aktuellt på stjärnhimlen

Det finns alltid nya saker att upptäcka på stjärnhimlen. På denna sida kan du läsa om planeterna. I början av 2024 kommer det att finnas en länk till en PDF längst ned på sidan över vad som är aktuellt på stjärnhimlen under 2024 och hur du gör för att se planeter, förmörkelser och kometer. Vi är lite försenade med produktionen tyvärr! 

Planeterna
Vilka planeter syns under året och hur hittar du dem? Här hittar du först allmän information om planeterna och sedan hur de syns månadsvis. Ett bra hjälpmedel för att hitta planeterna är de appar som finns att ladda ner till smarta telefoner och paddor. Sök på ”Stjärnkarta” eller ”Star map” för att hitta ett urval av appar. Sedan vänder du telefonen/paddan mot stjärnhimlen och du kan se vilka stjärnbilder och planeter som du har ovanför dig.  
 
Här hittar du först en beskrivning av planeterna. Längre ner på sidan kan du läsa om vilka planeter som syns var vid olika tidpunkter under året.

rymden_merkurius_200

Merkurius ligger så nära solen att den bara syns några veckor per år i skymningen eller gryningen. En kikare kan vara bra att ha för att lokalisera den, men när man väl hittat Merkurius brukar det inte vara några problem att se den med blotta ögat.  

 

 

rymden_venus_200

Venus kallas ibland för morgonstjärnan eller aftonstjärnan, men trots dessa namn är det en planet och lyser alltså inte av sig själv. Den får sitt ljus, precis som alla andra planeter och månen, bara för att solen lyser på den. Men när vi väl ser den på himlen lyser den starkare än alla andra stjärnor och planeter vilket gör att den ändå fått stjärnnamn, aftonstjärnan på kvällen och morgonstjärnan på morgonen.  

 

rymden_mars_225

Mars kallas också för den röda planeten och har fått sin färg från järn som har rostat. Egentligen syns den dock lysa svagt orange på himlen. Våra ögon är inte så bra på att uppfatta färger på natten.  

 

 

rymden_jupiter_150

Jupiter är den största planeten och den som lyser näst starkast av planeterna. Venus lyser starkare för att den ligger mycket närmare oss än Jupiter. I en liten kikare kan du se de fyra största månarna gå runt Jupiter som upp till fyra prickar på rad.  

 

 

rymden_saturnus_150

Saturnus är berömd för sina stora ringar som omger planeten. Tyvärr måste du ha en stjärnkikare eller tubkikare för att kunna se dem. Saturnus lyser förhållandevis starkt, men inte lika starkt som Venus och Jupiter. Tyvärr står Saturnus lågt på himlen och kan vara svår att se från norra Sverige. 

 

  
Stjärnhimlen 2024
Vi kommer att läggas upp den sedvanliga PDF:en i början av 2024. Vi är tyvärr lite försenade med produktionen.
En liten smygtitt på januari avslöjar dock att Merkurius syns i gryningen de första veckorna i januari. Du ser den lågt i sydost i gryningsljuset precis innan det börjar blir för ljust för att se stjärnorna på himlen. En bit ovanför till höger om Merkurius lyser Venus starkt de första veckorna i januari, men sedan försvinner den under horisonten i Norrland och i mitten av februari försvinner den även under horisonten från södra Sverige. Det dröjer fram till oktober-november innan vi kan se Venus på natten igen. Jupiter lyser starkt i sydost-söder i gryningen i januari och rör sig sedan ner mot väster under kvällen. Saturnus lyser svagare än Jupiter och syns lågt i sydväst på kvällarna. Redan i mitten av februari går den ner under horisonten och syns inte på några månader. 
Skulle det vara klart väder natten mellan 3 och 4 januari kan du titta efter stjärnfall. Det är meteorskuren Kvadrantiderna som kanske kan ge något tiotall stjärnfall per timme. Månens ljus kommer dock att störa efter midnatt.
 
Aktuell stjärnhimmel
På hemsidan Heavens Above kan du se en aktuell stjärnhimmel för Borlänges position. Kom bara ihåg att himlen visas för den tidpunkten som du surfar in på sidan. Vill du se kvällens stjärnhimmel fast du surfar på dagen så får du ändra tiden under stjärnkartan. Här hittar du en översättning av de latinska stjärnbildsnamnen till svenska.

Vill du veta när månen, solen och planeterna syns på din ort kan du gå till Astronomiska almanackor.

 

Priser 
Priser fram till 30 september:
ENTRÉ
Barn 3-17 år: 60 kr
Vuxnen: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
Priser from 1 oktober:
ENTRÉ
Barn 3-17 år: 80 kr
Vuxen: 120 kr
Pensionär/Student: 80 kr (student behöver visa studentleg)
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider fram till 30 september:
Måndag: Stängt
Tisdag-Fredag: 10:00-16:00
Lördag:10:00-17:00
Söndag: Stängt
From 1 oktober har vi nya öppettider enligt följande:
Måndag: Stängt
Tisdag-Lördag: 10.00–16.00
Söndag: Stängt

Opening hours until september 30th:
Monday: Closed
Tuesday-Friday: 10 am – 4 pm
Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
  
From october 1st, we have new opening hours as follows:
Monday: Closed
Tuesday-Saturday: 10:00 AM – 4:00 PM
Sunday: Closed
Kontaktuppgifter:
Post- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
 
Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida